Recept: Veganska biffar med rödbetssallad och aioli

 
Biffar
1 liter ris
1 liter kikärtor
2dl solrosfrön
1dl sesamfrön
3dl ströbröd
1 1/2dl mjöl
1msk spiskummin
1tsk salt
1tsk peppar
2msk sweet chilisås
 
Koka riset medan du blandar mjölet och kryddorna i en bunke. I en annan bunke mixar du kikärtorna (spara spadet!) med en stavmixer tills de blir en jämn smet. Häll i de kokade riset i bunken med kikärtsmoset och mixa ner det med. När riset och kikärtorna har blivit en kletig smet, så vänd försiktigt ner mjöl/kryddblandningen tills konsistensen blir mindre blöt och går att ta i iutan att bli kladdig. Knåda ner fröna och sweet chilisåsen med händerna och forma biffarna. Vänd biffarna i ströbröd och stek tills de får en fin yta. 
Lägg sedan upp på en plåt och låt stå i ugnen som ska stå på 175°c medan du börjar med nästa moment.
 
Rödbetssallad
4dl Quinoa
8dl rivna rödbetor
2msk olivolja
2msk pepparmix
1krm kanel
1tsk salt
 
Koka upp quinoan samtidigt som du river rödbetorna i en stor skål. Salta rödbetorna och rör runt ordentligt. När quinoan har kokat klart så häller du i de i samma, stora skål. Häll över pepparmixen och kanelen i salladen. Rör om noga och ringla över olivoljan.
 
Aioli
5dl kikärtsspad
Rapsolja
1/2st pressad vitlök
2tsk salt
1msk pepparmix
1msk persilja
 
Ta ut biffarna ur ugnen och låt svalna medan du börjar med den veganska aiolin. Ta stavmixern och vispa kikärtsspadet i en stor bunke. När det bildats ett lager med skum och ändrat värg till vit så börjar du försiktikt hälla i olja samtidigt som du vispar konstant. Det tar en stund, men tillslut borde du få en tjock konsistens, lite som gräddfil eller majonäs. Då är den färdig mixad och det är dags för vidlöken och kryddorna att åka i!
 
Klart för servering!
Upp